Yüksek Performans ve Yakıt Tasarrufu Arayanların Tercihi


Bor ve Dayanıklılık Mucizesi
Son yıllarda Bor elementinin önemi ile ilgili büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Bor’un dünya üzerinde bulunan rezervlerinin büyük bir bölümü ise ülkemiz topraklarında bulunmaktadır. Bor ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları dünya ölçeğinde büyük bir hızla yürütülmektedir. Bor; metalürji, enerji, savunma sanayileri, tıp ve birçok endüstriyel alanda önemli elementlerden birini teşkil etmektedir. Bu alanlardan biri de Bor’un, aşınmaya dirençli bileşikler oluşturarak metal aşınmasını minimum seviyelere indirmesidir.
Bunun için Bor bileşiklerinden ilgili olanlarının metal yüzeylerine gereken kalınlıklarda kaplanması, sürtünmeyi azaltan ve aşınmayı önleyen yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Bu amaçla; tarafımızdan on yıl süreli bir Ar-Ge çalışmasının ardından PERFOBOR adı altında özel bir ürün geliştirilmiştir. Bu çalışmalar aşamasında ürünün ileri teknoloji ile elde edilmesi, sürtünmenin, dolayısıyla metal aşınmasının en aza indirilmesi, enerji tasarrufunun sağlanması, tüketim savurganlığının azaltılması, ekonomik olması, “çevreye zarar vermeyen doğa dostu” özelliğinde bir ürün olması ilke edinilmiştir.
PERFOBOR, 4 zamanlı motorlarda yakıt tüketimini azaltmaya, hareketli metal aksamların sürtünme katsayılarını düşürmeye, sürtünen yüzeylerin aşınmasını önlemeye, aşınmış olan yüzeylere mikrofilm halinde kalıcı bir kaplama yapmaya, yıpranmış motor titreşimlerini-seslerini engellemeye, motorların ömrünü uzatmaya, egzoz emisyonlarını iyileştirmeye yönelik olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan yeni bir üründür.
PERFOBOR; Akışkan formda bir solüsyondur. Sürtünen yüzeylerde oluşturduğu mikrofilm kaplamanın sürtünme katsayısı 0.001 dir. Bu nedenle PERFOBOR; Elmas’a en yakın germe (elastikiyet) modülüne (Elmas; 97 Gpa, Perfobor; 82 Gpa) sahip bir üründür.
PERFOBOR; Motorun çalışması sırasında motor yağı ile birlikte dolaşıma girer. Bu aşamada sürtünme, ısı ve basınç etkisiyle solüsyon buharlaşır. Bu buhar , öncelikli olarak sürtünen yüzeyleri temizlerken, solüsyon içerisindeki aktif bileşenler yüzeylere sıvanır. Bu sıvanma ile yüzeylerde bulunan delikler , çizikler, çatlaklar ve aşınma boşlukları dolar. Buharlaşma sonuna kadar bu işlem devam eder. Bu sayede motor içerisindeki sürtünen yüzeylerde mikrofilm halinde aşınmaya dirençli, kalıcı ve kaygan bir kaplama oluşur.

Fatih Yüksel

Ali Demirbaş
